Tapu Çeşitleri Nelerdir?
Tapu, Tapu Sicil Müdürlüğünce verilen, belirli bir arazinin veya üzerine yapılmış bölümlerin malikini gösteren belgedir. Bir taşınmaz aldığınızda onun sizin olduğunu ispatlamanızın en geçerli yolu elinizde tapunun olmasıdır. Tapu senedi olarak da yaygın kullandığımız bu belge, resmi niteliktedir.
Tapu Çeşitleri
Tapular da kendi içinde türlere ayrılıyor. Bunlar; kat mülkiyeti, kat irtifakı ve hisseli tapu çeşitleridir. Hangisinin daha önemli veya geçerli olduğunu öğrenmek istiyorsanız aşağıdaki tapu çeşitlerini dikkatli okuyabilirsiniz.
Kat Mülkiyeti Tapu
Çok katlı binalarda oturanların veya buralardan daire satın almak isteyenlerin ilk sordukları kat mülkiyetli tapu olup olmadığıdır.
Çünkü bu tür tapuda dairenizin; metrekaresi, kapı numarası, kaçıncı katta olduğu tüm detayıyla belirlenmiş ve Tapu Müdürlüğünce tasdiklenmiştir.
Bu da bağımsız bölüm yani daireniz üzerinde mülkiyet hakkınızı gösteriyor. Bağımsız bölüm tamamen size aittir, herhangi bir ortağınız yoktur.
Daireniz kat mülkiyetli tapu olduğu için rahatlıkla banka kredisi kullanabilirsiniz. Emlak verginizi de bina vergisi olarak ödersiniz.
Kat İrtifaklı Tapu
Boş arsa üzerine bina dikildikten sonra, araziden binaya geçiş aşaması başlamıştır. Arazi üzerinde bina yükselse de Tapu kayıtlarında hala arsa olarak gözükmektedir. Her ne kadar yerleşim olsa da iskandan söz edemiyoruz. Şöyle ki; kat irtifaklı tapu söz konusu olduğunda bina içinde bağımsız bölümlerin tam sınırları çizilmemiştir.
Sahip olduğunuz daireniz kat irtifaklı tapu özellikliyse, dairenizin bulunduğu “bina” üzerinde ne kadar hakkınızın olduğu arsa payı ve metrekare cinsinden onaylanmış demektir.
Binanın plana uygun olup olmadığı, dairelerin metrekaresi, kat ve daire numaraları teftiş edilmediği için iskanınız eksiktir.
Hisseli Tapu Çeşitleri
İskanı alınmamış ve kat irtifakı bulunmayan yapılardan daire aldığınızda hisseli tapu çeşitleri almış oluyorsunuz. Halk arasında “arsa tapulu” olarak da bilinen bu binalar tapu kayıtlarında gözükmezler.
Eğer, arsa tapulu bir binadan daire alıyorsanız, binanın yapıldığı arsadan pay almış oluyorsunuz. Tapu kayıtlarını incelediğinizde, siz de dâhil daire sahiplerinin arsa üzerinde belirli oranlarda pay hakkı olan toprak sahipleri olduğunu görürsünüz.
Taşınmazı satmak hisseli tapu çeşitleri için zor olmaktadır. Çünkü tapuda hangi bölümün kime ait olduğu belirtilmemiştir. Binadaki komşularınızla rıza-i taksim sözleşmesi yaparak sorunu çözebilirsiniz.